Campania „ Clean care for all – it’s in your hand”

„Îngrijiri curate pentru toţi – Este în mâinile noastre”

 

 

     Cu ocazia zilei de 5 Mai, ZIUA MONDIALĂ A IGIENEI MÂINILOR, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a demarat o campanie de conştientizare a importanţei igienei mâinilor în prevenirea infecţiilor. Prin mesajul campaniei, OMS ne invită pe fiecare dintre noi, medici, asistente medicale, infirmieri, pacienţi, aparţinători sau chiar persoane din rândul populaţiei interesate în menţinerea stării de sănătate, să ne alăturăm şi să transmitem tuturor celor din jurul nostru acest mesaj.

     Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” susţine această campanie şi demarează în perioada 06 – 15 mai 2019 acţiuni de promovare a igienei mâinilor. Scopul acestei campanii organizate de spitalul nostru este de creştere a complianţei igienei mâinilor în rândul personalului medical şi auxiliar, dar şi de conştientizare a importanţei manoperelor de curăţare si dezinfectare a tegumentelor în prevenirea transmiterii infecţiilor.

     În anul 1995, profesorul Didier Pittet, creatorul Programului Global pentru Siguranţa Pacientului, a iniţiat şi implementat la Spitalul Universitar din Geneva prima strategie multimodală privind dezinfecţia mâinilor folosind produse hidoalcoolice, demonstrând astfel reducerea cu 50 % a numărului de infecţii cu MRSA (Stafilococ auriu meticinilo-rezistent).  

     În anul 2004, profesorul Didier Pittet a fost abordat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a coordona primul program global privind siguranţa pacienţilor sub sloganul „Clean Care is Safer Care”. În cadrul acestei campanii Profesorul Pittet împreună cu echipa sa a dezvoltat conceptul „The Five Moments for hand Hygiene – Cele 5 momente pentru igiena mâinilor”, explicând personalului medical importanţa acestor momente în care trebuie efectuată igiena mâinilor.

     Acest model este utilizat în prezent la nivel mondial în majoritatea unităţilor în care se desfăşoară activităţi medicale şi de îngrijire.

     De atunci şi până în prezent, în fiecare an, pe data de 5 mai este sărbătorită Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, fiecare an având un nou slogan-mesaj.

 

CPLIAAM

 

Dr. Hila Nicolae Victor                                                                                                              

Medic Rezident Epidemiologie                                                                                                  

 

Sursa: http://mainicurateinspitale.ro/

 

#HandHygiene #HealthForAll #InfectionPrevention

Campanie "Maini Curate In Spitale" Medic (Vizualizare Video)